Steunpunt Jeugdhulp

Juni 2008 - nr6

nog niet geregistreerd? - wachtwoord vergeten?

Zoeken | sitemap

Nieuwsbrief | schrijf uit

Lees alles over het
nieuwe registratiesysteem
 

Registreer in BINC

Registreer in Binc-HCA

Afdrukbare versie van dit e-zine (PDF-DOCUMENT)


OSBJ


JEUGDRECHT.BE

 

VARIA

Een logo voor Stent

Stent stimuleert een betere samenwerking tussen de Bijzondere Jeugdzorg en de Geestelijke Gezondheidszorg (Kinder en Jeugdpsychiatrie en Centra voor Geestelijke gezondheidszorg).


We ontwikkelden een logo om deze samenwerking in de picture te plaatsen. Het logo fungeert als geheugensteun, als aanzet, het houdt de idee van samenwerken wakker.

> Lees meer

Bommarches: vernieuwende initiatieven in de Bijzondere Jeugdzorg stellen zich voor

In het najaar organiseert de OSBJ provinciale markten, ‘Bommarchés' genaamd, in Gent, Leuven en Antwerpen. Tijdens de ‘Bommarchés’ staan informatie – en ervaringsuitwisseling en kennismaking centraal en maken medewerkers van de Bijzondere Jeugdzorg en sociale consulenten kennis met vernieuwende initiatieven in de Bijzondere Jeugdzorg.  De bezoekers van de ‘Bommarché’ maken er tevens kennis met de praktijkmap ‘Pak vast (pakkende) vernieuwende initiatieven’.
>> Lees meer

Ook studenten en docenten van sociaal hogescholen nodigen we op deze bommarchés uit. Daarom doen we een oproep naar de geïnteresseerde hogescholen om dit aan ons bekend te maken via mail (evi.meirsman@osbj.be) of telefoon (02/513.15.10).
>> Lees meer

De overeenkomst van de Vlaamse Overheid met de OSBJ voor 2008 is goedgekeurd

Minister Van Ackere keurde de convenant van de OSBJ voor het werkjaar 2008 onlangs goed. In de convenant voor 2008 worden zowel de doelgroep, de werkingsmiddelen als de opdrachten die de OSBJ in 2008 moet uitvoeren duidelijk omschreven.

>> Lees meer

Het werkingsverslag OSBJ 2007 is klaar

Na hard werken is het werkingsverslag 2007 van de OSBJ klaar! In dit werkingsverslag kan je o.a. lezen wat we het voorbije werkjaar deden op het vlak van het Decreet Rechtspositie van de Minderjarige in de Jeugdhulp en jeugddelinquentie, krijg je een overzicht van de acties omtrent vernieuwende initiatieven, registratie en Jeugdrecht.be, krijg je zicht op de juridische vragen die het voorbije jaar de helpdesk passeerden en beschrijven we de verdere evolutie in de communicatie van de OSBJ en de acties omtrent beeldvorming van de Bijzondere Jeugdzorg.

>> Lees meer

 

Stand van zaken fotoproject "'t Is hier veel ça va"

Ondertussen zijn in de 7 organisaties Bijzondere Jeugdzorg de workshops fotografie voor de jongeren zo goed als afgerond. In het najaar volgen er nog workshop in 3 bijkomende organisaties. Er kwamen heel wat mooie foto's tot stand. Deze foto's zullen door medewerkers van Mooss vzw tijdens de zomermaanden verwerkt worden in een fototentoonstelling. Fotografe Lieve Blancquaert denkt mee na over het concept van een tentoonstelling. Verschillende (culturele) organisaties in Vlaanderen lieten hun interesse blijken om de tentoonstelling op te nemen in hun programmatie. We zijn dan ook al volboekt van september 2008 tem mei 2009.

Daarnaast namen we interviews af met jongeren en begeleiders van de organisaties Bijzondere jeugdzorg om hun verhalen te verwerken in een fotoboek. Dit fotoboek zal gepresenteerd worden tijdens de eerste officiële opening op het kabinet van minister Anciaux eind september.

>> Lees meer over de planning van de tentoonstelling en over het fotoproject

De drie laatste plaatsten voor de vorming mediatraining op 19 juni

Deze vorming wijdt je in in de wereld van de journalistiek. Aan de hand van theorie, maar vooral de praktijk willen we je leren om op een professionele manier om te gaan met journalisten en de media. Er zijn nog drie plaatsen vrij. Dus wil je deelnemen, schrijf je dan nog vlug in ten laatste tegen 16 juni.

>> Inschrijven

e-zine Jeugdrecht.be

e-zine Jeugdrecht.be mei 2008 - nr 5

Nieuwe artikels
  • Kan een minderjarige veroordeeld worden om schade te vergoeden?
  • De installatiepremie
Geupdated artikels
  • Contact met broer en zus

 

In het maandelijks e-zine Jeugdrecht.be vind je duiding bij actuele wetgeving en advies over knelpunten die zich in de jeugdhulpverlening stellen. Het e-zine is GRATIS voor alle organisaties en projecten van de Bijzondere Jeugdzorg en van het Algemeen Welzijnswerk. Andere sectoren betalen 20 euro per jaar.

>> Lees meer...

Jeugdrecht.be bevraagt zijn abonnees

Om de site en databank met artikels nog beter af te stemmen op het werkveld, organiseert Jeugdrecht.be een bevraging.
Ben jij geabonneerd op Jeugdrecht.be? Vul dan de bevraging in. Deelnemers maken kans op een FNAC-bon.
>> Online bevraging in te vullen (Pop-up vensters toestaan)
>> Meer informatie

Sensoa lanceert brochure "Seksueel Grensoverschrijdend Gedrag"

Sensoa brengt de brochure "Seksueel Grensoverschrijdend Gedrag" uit om ouders, leerkrachten en opvoeders te informeren, te sensibiliseren en verder te helpen. De brochure biedt concrete en correcte info zodat volwassenen seksueel grensoverschrijdend gedrag bij jongeren en kinderen kunnen voorkomen, maar ook weten hoe het te benaderen en hulp in te schakelen.
>> Lees meer

De agressiebib. Het infokruispunt voor agressiebeheersing

Op zoek naar een agressieregistratiesysteem? Behoefte aan een inzichtelijk boek?
In mei 2008 zette Icoba de agressiebib online. Informatie vinden over agressie is sinds dan een stuk eenvoudiger. Als informatiekruispunt steunt de bib op de samenwerking tussen Icoba en organisaties. Daardoor bevat ze zowel theoretische werken als allerhande praktisch materiaal. De samenwerking gaat ver: een aantal organisaties fungeren als ‘deelbibs’ waar je ook materiaal kan inkijken of  ontlenen.

> Lees meer


Druk deze pagina af
Verstuur deze pagina