Steunpunt Jeugdhulp

november 2008 - nr 7

nog niet geregistreerd? - wachtwoord vergeten?

Zoeken | sitemap

Nieuwsbrief | schrijf uit

Lees alles over het
nieuwe registratiesysteem
 

Registreer in BINC

Registreer in Binc-HCA

Afdrukbare versie van dit e-zine (pdf-document)


OSBJ
•    De fototentoonstelling en het boek ’t Is hier veel ça va
•    De Bommarchés stellen 35 inspirerende projecten voor en verwelkomen ruim 330 bezoekers
•    De beeldvorming van de Bijzondere Jeugdzorg in de media, anno 2007
•    OSBJ verwelkomt Wederik De Meersman
•    Gezonde voeding in de Bijzondere Jeugdzorg

STENT
•    Aankondiging nieuwsflash
•    Oproep voor samenwerkingsprojecten
•    19 februari: Stent-beleidsdag

 

JEUGDRECHT.BE
•    e-zine Jeugdrecht.be oktober 2008 – nr 9


VARIA
•    Verslag Studiedag Beroepsgeheim
•    Onderzoek naar druggebruik in de Bijzondere Jeugdzorg gestart
•    Handboek Integrale JeugdhulpOSBJ

De fototentoonstelling en het boek ’t Is hier veel ça va

Na de officiële opening in Brussel (Arenberggebouw) en in Antwerpen (stadsschouwburg) is de fototentoonstelling ’t Is hier veel ça va – Een blik op de leefwereld van jongeren in de Bijzondere Jeugdzorg aan een rondreis in Vlaanderen begonnen.

Data en locaties


Het begeleidende boek is verkrijgbaar bij Uitgeverij Politeia: www.politeia.be

De Bommarchés stellen 35 inspirerende projecten voor en verwelkomen ruim 330 bezoekers

De Bommarchés in Antwerpen, Gent en Diest waren een succes. 35 inspirerende projecten stelden hun werking voor. Ruim 330 begeleiders, consulenten, coördinatoren, directies ... uit de sector kwamen langs en/of discussieerden in praatcafés.

De map 'Pak vast' bundelt deze pakkende initiatieven in de Bijzondere Jeugdzorg. Bestellen (€ 10) kan door het bestelformulier in te vullen of door te mailen naar info@osbj.be

De beeldvorming van de Bijzondere Jeugdzorg in de media, anno 2007

De OSBJ maakt jaarlijks een analyse van de berichtgeving van Vlaamse kranten over de Bijzondere Jeugdzorg en aanverwante thema’s.

Lees het artikel

OSBJ verwelkomt Wederik De Meersman

Sinds half september kan de OSBJ beroep doen op een nieuwe polyvalent stafmedewerker.
Wederik De Meersman is klinisch psycholoog van opleiding en werkte gedurende meer dan tien jaar in dagcentrum Domino in Vilvoorde. Hij nam daar verschillende taken op zich:  dagcentrumbegeleider, gezinsbegeleider, hoofdbegeleider en tenslotte coördinator. Zijn nieuwe uitdagingen binnen de OSBJ zijn momenteel sociale netwerken, Stent (ondersteuning) en gezondheidsbevordering in de Bijzondere Jeugdzorg.
Wederik woont in Rotselaar, is gehuwd en heeft drie kinderen.
E-mail: wederik.demeersman@osbj.be

Gezonde voeding in de Bijzondere Jeugdzorg

Steeds meer wetenschappers buigen zich over het verband tussen voeding en gedrag en het belang van gezonde voeding bij jongeren. Ook binnen OSBJ gaat dit thema de komende weken wellicht nodige aandacht krijgen.
Lees meer.

STENT

AANKONDIGING nieuwsflash

In de loop van deze maand kan je de Stent nieuwsflash in je mailbox verwachten. Hierin houden we jullie op de hoogte van nieuwe en bestaande ontwikkelingen m.b.t. de samenwerking tussen Bijzondere Jeugdzorg en Geestelijke gezondheidszorg, ambulant en residentieel.

Oproep voor samenwerkingsprojecten

Stent lanceert een oproep voor samenwerkingsprojecten. Elk samenwerkingsverband tussen Bijzondere Jeugdzorg of Geestelijke Gezondheidszorg kan hierop intekenen. Vijf projecten kunnen een stimuleringspremie van € 3000 ontvangen.
Lees meer

Stent-beleidsdag

Op 19 februari 2009 vindt de Stent-beleidsdag plaats. Bedoeling is om tussentijds de beleidsmakers uit te dagen en in te lichten over de provinciale ontwikkelingen m.b.t. de samenwerking tussen Geestelijke Gezondheidszorg en Bijzondere Jeugdzorg. Per provincie wordt een portfolio voorgesteld met provinciale initiatieven, ervaren knelpunten, kansen en mogelijke beleidsadviezen.  
   
JEUGDRECHT.BE

e-zine Jeugdrecht.be oktober 2008 - nr 9

Twee nieuwe artikels:
Een jeugdadvocaat, wat is dat?
Wie heeft wanneer recht op juridische bijstand?

In het maandelijks e-zine Jeugdrecht.be vind je duiding bij actuele wetgeving en advies over knelpunten die zich in de jeugdhulpverlening stellen. Het e-zine is gratis voor alle organisaties en projecten van de Bijzondere Jeugdzorg en van het Algemeen Welzijnswerk. Andere sectoren betalen 20 euro per jaar. Lees meer op www.jeugdrecht.be

VARIA

Verslag Studiedag Beroepsgeheim

De werkgroep beroepsgeheim is ontstaan vanuit de provinciale stuurgroep Bijzondere Jeugdbijstand Antwerpen die is samengesteld uit een aantal voorzieningen en consulenten Bijzondere Jeugdbijstand uit de regio. Bedoeling was om te komen tot richtlijnen over het omgaan met beroepsgeheim, het doorgeven van vertrouwelijke informatie en schuldig verzuim en dit binnen de sector Bijzondere Jeugdbijstand.
Lees hier het verslag

Onderzoek naar druggebruik in de Bijzondere Jeugdzorg gestart

Vorige week startte een onderzoek (Universiteit Gent, vakgroep Orthopedagogiek) naar druggebruik in de Bijzondere Jeugdzorg. Het onderzoek wil problematisch druggebruik van jongeren in de Bijzondere Jeugdzorg inschatten. In welke mate is er sprake van problematisch druggebruik bij jongeren in begeleiding in de Bijzondere Jeugdzorg? Wat is de betekenis van dit gebruik? Hoe wordt dit probleem ingeschat door de begeleiders?

Lees meer

Uitgeverij Politeia geeft handboek Integrale Jeugdhulp uit

Nog deze maand verschijnt het eerste handboek bestemd voor en geschreven door alle sectoren die betrokken zijn bij de jeugdhulpverlening. Het doel is bij te dragen tot een kwaliteitsvolle hulpverlening door ervaringen en ideeën uit te wisselen over de sectoren heen.
Bestellen kan door te mailen naar info@politeia.be of via www.politeia.be.
 


Druk deze pagina af
Verstuur deze pagina