Steunpunt Jeugdhulp

Projecten Steunpunt Jeugdhulp

nog niet geregistreerd? - wachtwoord vergeten?

Zoeken | sitemap

Nieuwsbrief | schrijf uit

Lees alles over het
nieuwe registratiesysteem
 

Registreer in BINC

Registreer in Binc-HCA

De voorbije jaren was Steunpunt Jeugdhulp betrokken in een aantal projecten over gezonde voeding. Onze klemtoon ligt op het onder de aandacht brengen van dit thema en het verspreiden van relevante informatie binnen de jeugdhulp.

Gezonde Gasten

In 2014 en 2015 werkt Steunpunt Jeugdhulp mee aan nieuw project van VIGEZ over gezonde levensstijl.
Je leest er meer over in dit nieuwsbericht.

Weet en eet gezond

In 2012 ondersteunde Steunpunt Jeugdhulp een project van Tievo en Het Grote Plein rond 'gezonde voeding en actieve levensstijl'.
Samen met mensen uit de praktijk werd een informatief spel en een werkmap, afgestemd op de noden van de doelgroep Bijzondere Jeugdzorg samengesteld. Hetzelfde gebeurde voor de BUSO scholen.
In het voorjaar van 2013 werd het pakket voorgesteld en verspreid naar alle voorzieningen Bijzondere Jeugdzorg. Je leest er alles over op www.weeteneetgezond.be.

ZE zijn wat je ze te eten geeft

Steunpunt Jeugdhulp was de afgelopen jaren betrokken bij het pilootproject ‘Naar een voedingsbeleid in de Bijzondere Jeugdzorg’ van Lokaal Gezondheidsoverleg (LOGO) Brussel.
Op dinsdag 4 oktober 2011 organiseerden het LOGO Brussel en de Erasmus Hogeschool - in samenwerking met Steunpunt Jeugdhulp en de vzw Tonuso - een studiedag waar onder meer dit project werd voorgesteld.

‘Ze zijn wat je ze te eten geeft: studiedag over de invloed van voeding op gedrag’


Er werd gesproken over de nood aan het geven van een goede ontwikkelingsgerichte context voor jongeren die het sowieso al niet makkelijk hebben. Daar hoort ook aandacht bij voor de invloed van voeding op gedrag en het creëren van een gezonde leefomgeving in de voorziening.

Enkele experten kwamen aan het woord; Dr. Alexandra Richardson (Senior Researcher aan de universiteit van Oxford), Marie-Laure Prévost (lector en onderzoeker aan de Erasmushogeschool te Brussel), Hugo Henneman (psycholoog en stafmedewerker bij Logo Brussel), Wederik De Meersman (psycholoog en stafmedewerker van het Steunpunt Jeugdhulp), Ann Tanghe (hoofd obesitasteam en psycholoog van het Zeepreventorium), Koen Bolle (leefgroepscoördinator van het Zeepreventorium), Dr. Ellen Moens (onderzoeker aan de Universiteit Gent, Ontwikkelings-, Persoonlijkheid en Sociale Psychologie) en Hans Stiens (lector en onderzoeker aan de opleiding Sociaal Werk van de Erasmushogeschool Brussel).
Zij bespraken thema’s zoals de relatie tussen voeding en gedrag en een pilootproject ‘naar een voedingsbeleid in de BJB’.

Het laatste deel van de studiedag werd beëindigd met een voorstelling van cases en adviezen van het panel.

 


Druk deze pagina af
Verstuur deze pagina