Steunpunt Jeugdhulp

Debat Jeugdcriminaliteit

nog niet geregistreerd? - wachtwoord vergeten?

Zoeken | sitemap

Nieuwsbrief | schrijf uit

Lees alles over het
nieuwe registratiesysteem
 

Registreer in BINC

Registreer in Binc-HCA

Juni 2010. Een samenspel van omstandigheden bracht de aanpak van jeugddelinquentie in het nieuws. Een actualiteitsdebat in het Vlaams Parlement en een item op De Redactie zijn het gevolg. Omdat zelfs onze politici schermen met verouderde gegevens uit andere landen verzamelen we hier de links naar meer en andere argumenten.

Het politiek debat

Een verslag van het politieke debat in het Vlaams Parlement kan je hier lezen. Naar aanleiding hiervan schreven we zelf dit opiniestuk.

Nederland

De boot-camps zijn als makkelijkheidsoplossing niet weg te slaan. Men heeft een paar jaar geleden de resultaten van Den Engh in Nederland gezien en heeft zich laten verleiden door de Nederlandse presentatie-kunde. Ondertussen is Den Engh ernstig onder vuur gekomen, zowel wat betreft de organisatie als de zogenaamde opvoedkundige praktijken. Net als in Vlaanderen heeft men ook nu nog ernstige vragen bij het rechtsstatuut van de minderjarigen die er verblijven.

De rechtspositie in Vlaanderen en in België

Het statuut van de opgesloten jongeren in Vlaanderen werd onderzocht door het Kinderrechtencommissariaat. Het dossier vindt u hier.
Daarnaast kregen we net de meest actuele opmerkingen van het Internationaal Comité ter bescherming de Rechten van het kind. In paragraaf 82 vind je de bezorgdheden en aabevelingen over de manier van omgaan met jeugddelinquentie.

Reageren

lieve@steunpuntjeugdhulp.be
 


Druk deze pagina af
Verstuur deze pagina