Steunpunt Jeugdhulp

E-zine Steunpunt Jeugdhulp februari 2011

nog niet geregistreerd? - wachtwoord vergeten?

Zoeken | sitemap

Nieuwsbrief | schrijf uit

Lees alles over het
nieuwe registratiesysteem
 

Registreer in BINC

Registreer in Binc-HCA

In dit e-zine:

Steunpunt Jeugdhulp heeft een nieuwe look!

Neem een kijkje op www.steunpuntjeugdhulp.be

Juridische FAQ

De juridische FAQ-pagina van onze website werd de voorbije weken onder handen genomen. De meest gestelde vragen bij de helpdesk m.b.t. beroepsgeheim, privacy, dossier en verslaggeving, werden toegevoegd aan de FAQ-pagina. Ook de komende maanden zullen er nog heel wat vragen worden opgenomen in de FAQ, neem geregeld een kijkje.
Zit je met vragen over bekwaamheid, jeugddelinquentie, beroepsgeheim, enzovoort, klik dan hier.

Cijfers HCA 2010

We maakten ook dit jaar een overzicht van het aantal verwijzingen voor HCA (herstelrechtelijke en constructieve afhandelingen).

Project ‘Iedereen in beeld. Ontwikkeling van een herstelgerichte pedagogiek’

• CERA-foundation kende een projectsubsidie toe aan het Steunpunt Jeugdhulp om uit te proberen hoe er meer herstelgericht kan gewerkt worden in residentiële voorzieningen voor jeugdzorg. We doen dit samen met MPI Wagenschot, vzw Hadron en vzw Stappen. We vertrekken van de vaardigheden en kennis die de voorzieningen al zelf in huis hebben en bouwen daarop voort vanuit de ervaringen die het Steunpunt Jeugdhulp zelf opbouwde. Dit kan uitmonden in een vormingstraject.
• CERA-foundation kende een gelijkaardige projectsubsidie toe aan vzw Alba. De projectmedewerkers delen hun kennis en vaardigheden in verband met herstelgericht werken binnen residentiële voorzieningen in Vlaams-Brabant en Brussel. Ze beogen de competentie te bevorderen van begeleiders om vaardiger om te gaan met conflicten binnen of buiten de leefgroep.

Eerste verslagen van de Commissie Jeugdzorg

De ad hoc Commissie Jeugdzorg van het Vlaamse Parlement hoorde sinds oktober 2010 een aantal deskundigen en spelers op het veld van de jeugdzorg. Recent werden de eerste verslagen van de hoorzittingen op de website van het Vlaamse Parlement geplaatst. Je vindt ze via deze link.

Advies Kinderrechtencommissariaat ‘Een andere lichtinval op het zorgtekort in de jeugdhulp en de geestelijke gezondheidszorg’

Op 12 januari 2011 lichtte het Kinderrechtencommissariaat zijn advies over zorgtekort in de jeugdhulp en de geestelijke gezondheidszorg toe in de Commissie Jeugdzorg van het Vlaamse parlement.
Bekijk het advies en hoe het tot stand kwam, hier.

Werkvormen in de kijker

Zowel de autonome diensten Begeleid Zelfstandig Wonen (BZW) als de dagcentra zetten hun werking deze maand graag in de kijker.
• De Federatie BZW verspreidt een nieuwe folder met een uitgebreide beschrijving van de specifieke werking van een dienst Begeleid Zelfstandig Wonen. Download de folder hier.
• Ook het Vlaams Samenwerkingsverband Dagcentra plant een campagne. Dit naar aanleiding van het 30 jarig bestaan van de werkvorm. Meer hierover in het volgende e-zine.

Websites in de kijker

Deze maand zetten we websites in de kijker die het hebben over hoe omgaan met media.
Mediaopvoeding.nl geeft antwoord op al je vragen over mediaopvoeding. Dat is: de manier waarop je kinderen kunt begeleiden bij hun omgang met radio, tv, kranten, tijdschriften, boeken, films, games en internet.
Clicksafe.be, een website van Child Focus is vernieuwd. Op deze website vind je alle informatie die je zoekt over een veilig en verantwoord internetgebruik.
• Zaterdag 26 februari start de Digitale Week, een week vol multimedia activiteiten in heel België. Deze activiteiten zijn steeds gratis of zeer goedkoop. Je kan bijvoorbeeld naar een infosessie over veilig internetgebruik of een workshop over mediaopvoeding voor ouders.
Meer info over de Digitale Week vind je hier.
De week loopt tot 4 maart 2011.
 


Druk deze pagina af
Verstuur deze pagina