Steunpunt Jeugdhulp

Achtergrondinformatie

nog niet geregistreerd? - wachtwoord vergeten?

Zoeken | sitemap

Nieuwsbrief | schrijf uit

Lees alles over het
nieuwe registratiesysteem
 

Registreer in BINC

Registreer in Binc-HCA

Nieuwe media en Online hulpverlenen zijn 'containerbegrippen' waar soms heel andere zaken mee bedoeld worden. Dat gaat van 'online peer-to-peer support' over chathulpverlening, het gebruik van nieuwe media (sociale media?) in de hulpverlening tot 'mediawijsheid'.
Wat zeker is, is dat deze evoluties zowel heel wat kansen bieden, maar ook mogelijke gevaren in zich dragen.

Het gebruik van de computer, het internet en de gsm zijn niet meer weg te denken in de leefwereld van kinderen en jongeren. Gemiddeld surft een jongere van twaalf tot achttien jaar anderhalf uur per dag op het internet. 95% van alle vijftienjarigen heeft thuis toegang tot een computer met internet. Meer dan vier op vijf jongeren chat minstens één keer per week. Meer dan de helft van de zestienjarigen downloadt elke week muziek of films. De jonge generatie groeit op met moderne communicatietechnologieën en heeft deze volledig geïntegreerd in haar dagelijkse bezigheden. Maar jongeren gaan vaak ook heel intuïtief en soms weinig beredeneerd en kritisch om met deze nieuwe media.

Deze nieuwe media brengen heel wat kansen met zich mee, maar dragen ook mogelijke gevaren in zich. Denken we maar aan het plaatsen van privéfoto’s op het internet en de gemakkelijkheid waarmee deze verspreid worden/terug te vinden zijn op andere sites, het in contact komen met onbekende mensen met niet altijd goede bedoelingen of het plaatsen van een filmpje over de leefgroepwerking op YouTube. Iedereen kent voorbeelden uit zijn dagelijkse praktijk.
 

In 2008 deden we een eerste poging om orde op zaken te stelen en een overzicht te geven van de nieuwe media en de mogelijke impact op de hulpverlening. De afgelopen 2 jaren werkten we met 4 andere partners aan het project MediaTrain. Klik hier voor meer info.

Is jouw organisatie op zoek naar antwoorden over gebruik en implementatie van online methodieken? Sluit je dan zeker aan bij www.e-hulpvlaanderen.be.

 


Druk deze pagina af
Verstuur deze pagina