Steunpunt Jeugdhulp

E-zine Steunpunt Jeugdhulp januari 2013

nog niet geregistreerd? - wachtwoord vergeten?

Zoeken | sitemap

Nieuwsbrief | schrijf uit

Lees alles over het
nieuwe registratiesysteem
 

Registreer in BINC

Registreer in Binc-HCA

In dit e-zine:


Op weg naar 2014, start van het nieuwe jeugdhulplandschap

Het nieuwe jeugdhulplandschap gaat weldra van start. Deze veranderingen brengen heel wat vragen met zich mee. Daarom organiseert Integrale Jeugdhulp de komende maanden 2-daagse vormingsmomenten: “Op weg naar 2014, start van het nieuwe jeugdhulplandschap”. Deze vormingen worden georganiseerd in alle regio’s Integrale Jeugdhulp voor sleutelfiguren in voorzieningen gevat door integrale jeugdhulp.

Na deze vorming kan je je collega’s wegwijs maken in het vernieuwde jeugdhulplandschap. Het materiaal daarvoor wordt ter beschikking gesteld door Integrale Jeugdhulp en toegelicht op de vorming. Na de vorming kan je de rechtstreeks toegankelijke en de niet rechtstreeks toegankelijke jeugdhulp situeren, je kent de werking van de toegangspoort en de gemandateerde voorzieningen, je weet hoe daar aan te melden, je weet wat er van wie verwacht wordt in verontrustende situaties en wat het nieuwe decreet voor je werking zal betekenen. Kortom na deze vorming zal je zicht hebben op welke acties je voorziening kan ondernemen in voorbereiding op de nieuwe positie en opdrachten in 2014.

Meer informatie over deze 2-daagse vormingen vind je hier.

Meer informatie over de vernieuwing van het jeugdhulplandschap kan je vinden op de website van Integrale Jeugdhulp en op de website van de proefregio Oost-Vlaanderen. Of neem een kijkje op de website van Steunpunt Jeugdhulp.

Cultuurgevoelige Jeugdhulp

In het kader van het EIF-programma 2007-2013 werd het project Cultuurgevoelige jeugdhulp in 2 stedelijke regio’s goedgekeurd. Steunpunt Jeugdhulp is promotor, Steunpunt Algemeen Welzijnswerk co-promotor en de Brusselse Welzijnsraad en CAW Metropool willen de lokale netwerken trekken. De projectcoördinatie berust bij onze nieuwe medewerkster Eveline van Hooijdonk. Samen met Fleur Rooms (SAW), Anneleen Allart (BWR) en Lies Simons (Metropool) zal zij tot juni 2014 verkennen hoe de jeugdhulp alvast in Brussel en Antwerpen cultuurgevoeliger kan worden, en van daaruit te leren wat een cultuurgevoelig traject kan zijn voor alle Vlaamse jeugdhulporganisaties. Je kan Eveline vanaf 1 februari bereiken op eveline@steunpuntjeugdhulp.be.

Weet en eet gezond

In een tijd waarin koks de best verkochte schrijvers zijn en elke zender zijn eigen kookprogramma heeft, blijkt het toch niet evident om goede keuzes te maken als het over voeding gaat. Daarom ontwikkelde Tievo, in samenwerking met Vigez en Steunpunt Jeugdhulp een educatief spel en een uitgebreide begeleidersmap. Dit materiaal zal gepresenteerd worden op de studiedag van 28 februari en verder toegelicht op de provinciale vormingen. Alle info vind je op www.weeteneetgezond.be.

Een jaarverslag met Binc

Nu elke voorziening volop bezig is met het opstellen van het jaarverslag, wijzen we graag nog even op de mogelijkheden van Binc. In enkele klikken kunnen voorzieningen Bijzondere Jeugdzorg een kant-en-klaar document met de meest gevraagde overzichtstabellen downloaden. Klik gewoon op ‘verslagen aanmaken’ in het hoofdmenu, vervolgens op ‘jaarverslag’, geef het gewenste jaar in en klaar!
Wens je op de hoogte te blijven van al het Binc-nieuws, stuur een mailtje naar binc@steunpuntjeugdhulp.be.

E-zine Tijdschrift voor Jeugd en Kinderrechten

De redactie e-zine TJK zorgt ook in dit nieuwe jaar voor weer een bundel lectuur over jeugd en kinderrechten. In het e-zine kan je alles lezen over de bijstandspersoon in de integrale jeugdhulp in het artikel 2013-01 De bijstandspersoon : small of large? van de hand van Min Berghmans. Daarnaast vind je er een artikel met de bespreking van een aantal knelpunten in de opvang: 2013-01 Gezinnen met minderjarige kinderen zonder papieren. Recht op opvang? Recht op begeleiding? geschreven door Lieven Devisscher, beleidsmedewerker Vluchtelingenwerk Vlaanderen. Neem eens een kijkje!
 

De redactie van het TJK e-zine ontving ook droevig nieuws. Op 19 januari 2013 overleed redactieraadslid Mie Jacobs, juriste bij het Kinderrechtencommissariaat, na een laatste gevecht tegen kanker. Mie was de ‘moeder’ van www.jeugdrecht.be. We houden de herinnering aan haar praktische aanpak van juridische thema’s voor de jeugdhulpverleners levend.
Lees het in memoriam op www.steunpunt.be/public/news/317 en www.kinderrechtencommissariaat.be/actueel/overlijden-collega-mie-jacobs

Website van de maand

De Ambrassade zet de jeugd, het jeugdwerk, jeugdinformatie en het jeugdbeleid op de kaart.
Het is een samensmelting van drie bestaande jeugdwerkorganisaties: Steunpunt Jeugd, VIP Jeugd en de Vlaamse Jeugdraad. De Ambrassade is de referentie voor alles wat kinderen, jongeren en hun organisaties aanbelangt en een belangrijke schakel tussen overheid, middenveld en jeugd.


Druk deze pagina af
Verstuur deze pagina