Steunpunt Jeugdhulp

E-zine Steunpunt Jeugdhulp september 2013

nog niet geregistreerd? - wachtwoord vergeten?

Zoeken | sitemap

Nieuwsbrief | schrijf uit

Lees alles over het
nieuwe registratiesysteem
 

Registreer in BINC

Registreer in Binc-HCA

 

 

In dit e-zine:

artikel 'Wat werkt in de residentiële jeugdzorg?'

‘Wat werkt in de residentiële jeugdzorg?’ Eind oktober 2011 kreeg het Steunpunt Jeugdhulp deze boeiende vraag vanuit het Expertiseplatform Jeugdzorg. We begonnen een zoektocht naar werkzame factoren en methodieken. We zochten in de literatuur en ondervroegen 24 Vlaamse voorzieningen over hun praktijk. In Agora jg 29 nr 2 juni 2013 vinden jullie hiervan een beknopte weerslag met ondermeer een becommentarieerde lijst van werkzame factoren en enkele aanbevelingen.

E-zine Tijdschrift voor Jeugd en Kinderrechten (TJK)

In het ezine TJK vind je deze maand een artikel aan de hand van Wederik De Meersman (SJH) over “(on)gezonde (op)voeding” en een update van het artikel “ Verjaringstermijnen van seksuele delicten op minderjarigen” geschreven door Lydwine Huizinga (SJH). Daarnaast geven we je nog een bundel actualiteit en een overzicht van een aantal nieuwe publicaties.

Wil je goed geïnformeerd blijven over jeugd en kinderrechten, neem dan een abonnement op het e-zine TJK. Organisaties en pleegouders uit de Bijzondere Jeugdzorg en CAW’s krijgen via Steunpunt Jeugdhulp - na aanvraag - toegang tot de volledige database.
Heb je zelf een onderwerp dat je graag uitgewerkt zou zien in het e-zine of wil je zelf de pen in de hand nemen, aarzel dan niet ons te contacteren: annemie@steunpuntjeugdhulp.be

Cultuurgevoelige jeugdhulp

Het projectteam analyseerde overheen de zonnige zomer de lectuur, de praktijkervaringen en de gesprekken met de professionals uit de sectoren van Integrale Jeugdhulp, Integratiesector en Vrije-tijdssector. We trokken enkele conclusies. Ten eerste is het thema diversiteit een actueel en prangend thema in de jeugdhulpverlening. Door een lokaal netwerk op te zetten en actief een aanbod samen met de professionals op te zetten, spelen we in op de vragen van de hulpverleners zelf. Het lokale netwerk is onontbeerlijk in het verspreiden van de regionale en Vlaamse informatie over cultuurgevoelig werken. De participanten in het lokale netwerk evalueerden het faciliterend kader en de betrokkenheid van de lokale netwerkverantwoordelijken als positief, motiverend en relevant voor hun werkcontext. Daarnaast is de website in volle ontwikkeling. Door twee testgroepen op te zetten in beide regio’s, Antwerpen en Brussel, kregen we bruikbare feedback. De website wordt nu aangepast zodat zoeken naar informatie vlotter en gemakkelijker verloopt.
Voor de hulpverleners schreven Anneleen Allart en Eveline van Hooijdonk een artikel. Je kan het hier nalezen.
Wil u betrokken zijn bij het operationaliseren van de cultuurgevoelige jeugdhulp? Mail of bel Eveline.

Praktijkboeken Jeugdhulp over lichamelijkheid, intimiteit en seksualiteit

De Praktijkboeken Jeugdhulp belichten concrete, actuele thema’s die leven binnen het brede werkveld van Integrale Jeugdhulp. Het tweede boek uit deze reeks behandelt het thema ‘lichamelijkheid, intimiteit & seksualiteit’ in de ‘normaliteit’. We gaan in op thema’s die spelen binnen voorzieningen, zoals het stellen van grenzen aan de hand van het Vlaggensysteem, het werken rond seksualiteit met kinderen en jongeren met een visuele beperking, de zoektocht van een voorziening voor personen met een handicap rondom het werken met dit thema en tenslotte de ervaringen van twee jongvolwassenen die in residentiële voorzieningen van de bijzondere jeugdzorg verbleven. Meer informatie vind je hier.
Meer informatie over de studiedag die gekoppeld is aan deze uitgave, vind je hier.

BevlogenheidsOnderzoek Social Profit (BOS)

Als hulpverlener krijg je vaak te maken met complexe situaties. Werken in situaties met challenging behaviour (gedragsproblemen) verhoogt de werkdruk en geeft o.a. aanleiding tot personeelsverloop. De AP Hogeschool Antwerpen voert een onderzoek uit naar de bevlogenheid van hulpverleners en naar de invloed van ‘eerstelijns leidinggevenden’ op die bevlogenheid. Vanaf half september worden residentiële voorzieningen uit de Bijzondere Jeugdzorg en zorg voor volwassenen met een verstandelijke beperking uitgenodigd om een digitale schriftelijke vragenlijst in te vullen. Meer weten over dit onderzoek? Klik hier.

"Zo werken wij"

Stent Oost-Vlaanderen organiseert dit jaar het project Vreemdgaan. Dit project maakt de uitwisseling mogelijk van personeelsleden van voorzieningen BJB, VAPH en GGZ, die een aanbod hebben voor kinderen, jongeren en hun context in Oost-Vlaanderen. Deelname is alvast een succes! Dit najaar gaan 90 personen vreemd, 90 personeelsleden gaan dus een kijkje nemen in een andere voorziening. Meer info vind je op www.projectvreemdgaan.be. Een verlengingsaanvraag voor 2014 is ingediend met een uitbreiding naar de sectoren Kind & Gezin, CLB en CAW.

 


Druk deze pagina af
Verstuur deze pagina