Steunpunt Jeugdhulp

E-zine Steunpunt Jeugdhulp - vakantieliteratuur

nog niet geregistreerd? - wachtwoord vergeten?

Zoeken | sitemap

Nieuwsbrief | schrijf uit

Lees alles over het
nieuwe registratiesysteem
 

Registreer in BINC

Registreer in Binc-HCA

Nog enkele dagen, en de zomervakantie begint. Steunpunt Jeugdhulp wil je helpen om deze lastige periode door te komen en maakte een lijstje met enkele interessante boeken. Veel leesplezier.
 

Ik ben aan ze gehecht. Over gehechtheid als boei in nood. M. Delfos (2013) SWP

In de jeugdhulp begeleiden we vaak kinderen die onveilig gehecht zijn. Het is moeilijk om een goed contact met hen te krijgen en ze reageren vaak op een manier die we niet verwachten.
Inzicht in de wijze waarop gehechtheid zich ontwikkelt, kan helpen.
Martine Delfos slaagt erin om met weinig woorden op een heldere manier uit te leggen waar het om draait. Hoe ontwikkelt gehechtheid zich? Welke vormen kan gehechtheid aannemen? Wat is de rol van gehechtheid tijdens de verdere levensloop?
Ze staat stil bij de invloed van scheiding, adoptie, pleegzorg, eenoudergezin en verlies door overlijden. Er is ook aandacht voor kinderen uit minderheidsgroepen. Een goede maatschappelijke integratie draagt immers bij aan de ontwikkeling van gehechtheid.
Je kan dit boekje uitlezen op een halve dag en dit is zeker een pluspunt.
 

Nieuwe autoriteit. Samen werken aan een krachtige opvoedingsstijl thuis, op school en in de samenleving. Haim Omer (2011) Hogreffe – Molemann

Haim Omer is reeds jaren internationaal bekend door zijn werk over geweldloos verzet. In dit boek maakt hij de stap naar een integrale opvoedingsstijl. Na een heldere uiteenzetting van het model, geeft Omer vooral inzichtelijke voorbeelden en praktische tips. Hoewel de voorbeelden vooral gaan over conflictsituaties thuis of op school, kan je hier ook veel inspiratie uit halen voor het werken in de leefgroep of voor thuisbegeleidingen. Als je wil kennis maken met deze beloftevolle aanpak is dit boek een absolute aanrader.
 

Omgaan met agressie in de jeugdzorg. M. Valenkamp, L. Neve, F. Sondeijker, M. Flos & F. Verheij. (2014) Garant

Dit boek richt zich vooral tot het leefgroepwerk. Hoewel geschreven vanuit de Nederlandse situatie is het ook voor de Vlaamse jeugdzorg heel herkenbaar. De eerste helft van het boek geeft een goed gestructureerd overzicht van de theorie en is daardoor zeer geschikt voor hulpverleners in opleiding. Het tweede deel zal ook hulpverleners en stafmedewerkers op de werkvloer aanspreken. Er is bijvoorbeeld aandacht voor de fysieke inrichting van het gebouw en de leefruimten, maar vooral de twee laatste hoofdstukken leken ons inspirerend. Ze gaan over het uitwerken van een veiligheidsbeleid en over de meer methodische aspecten. Hoe maak je begeleiders nog vaardiger in het creëren van een positief opvoedingsklimaat en in het omgaan en voorkomen van agressie? Veel -vaak reeds gekende - methodieken passeren de revue maar het is meer dan een opsomming. Ze worden gegroepeerd naargelang van de vaardigheid die je wil aanleren aan begeleiders of aan kinderen en jongeren. Enig minpuntje is dat er met geen woord wordt gerept over een herstelgerichte benadering. Dat zal dan toch eerder Belgisch zijn ...
 

Werken met cliëntenfeedback in de jeugdhulp. D. Callens & W. De Meersman (2014) Acco

In dit boek beschrijven Dieter Callens (vzw Jeugdzorg De Brug) en Wederik De Meersman (Steunpunt Jeugdhulp) hoe elke hulpverlener cliëntenfeedback bewust in de hulpverlening kan inzetten. Er wordt op een praktische en verstaanbare manier besproken hoe cliëntenfeedback kan bijdragen tot een meer kwalitatief hulpverleningsaanbod. “Een groot pluspunt is dat ze praktijkervaringen aanhalen en dat ze een concreet hulpmiddel geven om hulpverleners en organisaties te laten reflecteren over het verzamelen en vertalen van cliëntenfeedback.“ (nieuwsbrief VVGG)
Dit boek kan je bestellen via info@steunpuntjeugdhulp.be (26 euro, inclusief verzending).
 

Verwerking van persoonsgegevens. F. Schram (2014) Politeia

Hoewel ‘Verwerking van persoonsgegevens’ niet altijd zo eenvoudig wegleest als de achterflap belooft, biedt het een goede verdieping op de informatiesessies en opleiding die Steunpunt Jeugdhulp organiseert in het kader van het project informatieveiligheid. Een aanrader dus voor jeugdhulpvoorzieningen die meer willen weten over de regelgeving m.b.t. het informatieveiligheidsbeleid waaraan zij moeten voldoen.
 

Rechten van kinderen en jongeren in de jeugdhulp. De Touter (2013) YouTube

Te moe om te lezen? Begeleiders van vzw De Touter maakten in samenwerking met productiehuis Appelbaum een filmpje over elk recht van kinderen en jongeren in de jeugdhulp.
De filmpjes zijn bedoeld als opwarmer om het gesprek erover aan te gaan of opdat de jongere zich verder zou informeren.
Alle filmpjes zijn te bekijken op youtube.

 
Meer interessante publicaties kan je ook altijd vinden via onze website.


Druk deze pagina af
Verstuur deze pagina