Steunpunt Jeugdhulp

E-zine Steunpunt Jeugdhulp oktober 2015

nog niet geregistreerd? - wachtwoord vergeten?

Zoeken | sitemap

Nieuwsbrief | schrijf uit

Lees alles over het
nieuwe registratiesysteem
 

Registreer in BINC

Registreer in Binc-HCA

In dit e-zine:

Binc - nieuwe release

Op donderdag 19 november staat de nieuwste versie van Binc online. Daardoor zal Binc die dag niet beschikbaar zijn van 8u tot 12u. In ruil daarvoor krijgen jullie wel de eerste rapporten in Binc.
Over alle nieuwigheden van de volgende release volgt nog een uitgebreide communicatie vanuit Jongerenwelzijn.

Bij vragen kan je altijd contact opnemen met binc@steunpuntjeugdhulp.be.

Good Practices in het nieuwe jeugdhulplandschap

Elke hulpverlener en organisatie heeft moeten zoeken hoe hij of zij in het jeugdhulplandschap waarin we sinds 2014 aan het werk zijn, tot goede hulpverlening kan komen voor en met de cliënt. Dat zoeken heeft geleid tot aanpassingen: nieuwe brochures, nieuwe methodieken of extra nadruk op bepaalde reeds gekende methodieken, nieuwe of aangepaste samenwerkingsverbanden, wijzigingen in organisatie-structuur,…

Al deze initiatieven of ‘good practices’ proberen we in kaart te brengen om te kijken hoe we elkaar daarover kunnen inspireren. Een aantal derdejaarsstudenten maatschappelijk werk van de Karel de Grote-hogeschool werken mee aan deze opdracht. Ook u kan uw steentje bijdragen aan het onderzoek door het invullen van een digitale vragenlijst. Het invullen hiervan vraagt slechts 15 minuten van uw tijd.

Alvast hartelijk dank om hieraan deel te nemen!

E-zine TJK

Heb jij ook nog vragen rond wie moet instemmen met de jeugdhulpverlening? Wil je weten op welke basis de jeugdrechter jeugdbeschermingsmaatregelen kan nemen? Lees dan zeker deze maand ezine TJK. Je vindt er artikels over instemming met de hulpverlening, ouderlijk gezag en vrijwillige hulpverlening, en over de basis voor maatregelen van de jeugdrechter. Ook deze maand vind je er weer een aantal nieuwsjes uit rechtspraak en nieuwe regelgeving, en geven we je een aantal tips over interessante lectuur.

Neem snel een kijkje: www.jeugdenkinderrechten.be

Startvergadering traject nieuw jeugdrecht

Op de plenaire vergadering van 13 oktober gaf Stefaan Van Mulders, administrateur-generaal Jongerenwelzijn, het startschot voor het maatschappelijk debat rond de aanpak van jeugddelinquentie in Vlaanderen. De effectieve werkgroepen met betrokken actoren gingen vanaf 20 oktober van start.

De werkgroepen zullen centrale bouwstenen aanbrengen voor een decreet rond de thematiek. De omgevingsanalyse, uitgevoerd door een consortium van VUBrussel – UGent – KULeuven en KEKI vormt de wetenschappelijke onderbouw en aanzet. Steunpunt Jeugdhulp draagt alvast haar steentje bij in twee van de werkgroepen.

Je kan de presentaties van de startvergadering en de volledige omgevingsanalyse terugvinden op: wvg.vlaanderen.be/jongerenwelzijn/nieuws/2015/10/14/traject-jeugdrecht.

“Zo werken wij” - Generation 3000

Generation 3000, een project van vzw Alba en vzw Arktos, heeft de Prijs van de Jeugdhulp 2015 gewonnen. Jongeren van 17 tot 25 jaar die een moeilijk parcours achter de rug hebben, geven hun leven een nieuwe wending. Deze jongeren, waarvan een deel omwille van hun verleden gekend staat bij politie en gerecht, komen nu wekelijks samen en krijgen de kans om positieve acties op te zetten voor anderen in de buurt waar ze anders voornamelijk negatief worden bekeken.
De jongeren komen vrijwillig samen en worden tijdens de bijeenkomsten uitgenodigd om zelf ideeën die ze zelf willen realiseren in de groep te formuleren.
 

Steunpunt Jeugdhulp wil iets weten …

Heb je onze korte bevraging nog niet ingevuld …?


Druk deze pagina af
Verstuur deze pagina