Steunpunt Jeugdhulp

E-zine Steunpunt Jeugdhulp november 2015

nog niet geregistreerd? - wachtwoord vergeten?

Zoeken | sitemap

Nieuwsbrief | schrijf uit

Lees alles over het
nieuwe registratiesysteem
 

Registreer in BINC

Registreer in Binc-HCA

In dit e-zine:

Steunpunt Jeugdhulp verhuist

Volgende maand ruilen we Brussel in voor Berchem. Steunpunt Jeugdhulp werkt al langer samen met Steunpunt Algemeen Welzijnswerk (SAW) en Steunpunt Expertisenetwerken (SEN), beiden gevestigd in het Antwerpse. Kennisplein.be is alvast een mooi voorbeeld van wat we samen kunnen realiseren.

Omwille van de steeds verdergaande samenwerking, werd beslist om bij SAW in te trekken. Vanaf 17 december kan je ons bereiken op volgende coördinaten:

Steunpunt Jeugdhulp vzw
Diksmuidelaan 36a
2600 Berchem

Onze mailadressen blijven ongewijzigd. Onze nieuwe telefoonnummers zijn nog in de maak, maar bezorgen we jullie van zodra ze in gebruik zijn.

E-zine TJK

Het laatste e-zine TJK van 2015 zal verschijnen begin december en is volledig gericht op het thema overgang naar meerderjarigheid. Welke beschermingsmogelijkheden bestaan er dan? Kan jeugdhulpverlening nog doorlopen? Kunnen maatregelen van de jeugdrechter nog doorlopen? Wat met onbekwaamverklaring? Specifieke ondersteuning voor jongvolwassenen met een handicap? Daarnaast vind je uiteraard ook in dit nummer actuele berichten en publicaties.

Wil je er meer over weten ? Lees dan zeker dit nummer van e-zine TJK, te raadplegen op www.jeugdenkinderrechten.be, enkel toegankelijk voor abonnees maar als je werkzaam bent in de sector AWW of BJB kan je je gratis abonneren.

Heb je nog een prangende vraag, aarzel niet ze voor te leggen aan de juridische helpdesk van Steunpunt Jeugdhulp: helpdesk@steunpuntjeugdhulp.be

Kaarten op tafel!

Met de slogan “Hoe maak jij agressie bespreekbaar? Kaarten op tafel!” sensibiliseert Icoba organisaties om het thema agressie op een veilige en constructieve manier op tafel te krijgen.
Agressie beheersbaar maken, begint door agressie als probleem te erkennen en bespreekbaar te maken in alle geledingen van de organisatie. Enerzijds om uit te klaren wat agressie precies is. Anderzijds om de gevolgen van agressie te onderkennen en om tot duidelijke afspraken en onderlinge afstemming te komen.

Om dit campagnethema zichtbaar te maken op de werkvloer ontwierp Icoba een poster, een sticker en een sleutelhanger. Daarnaast wil Icoba leidinggevenden en medewerkers helpen om agressie en agressiebeheersing op tafel te krijgen. Daarvoor stelde Icoba een digitale toolbox met praktische doe- en praatactiviteiten samen. Om mensen wegwijs te maken in de mogelijkheden van de toolbox richt Icoba in de loop van dit najaar enkele demo-sessies in.

In november 2015 krijgen alle organisaties uit de Vlaamse welzijns- en gezondheidssector een sensibilisatiepakket. Deze organisaties kunnen het materiaal kosteloos bijbestellen. Al het materiaal is ook gratis op www.agressiespeeleropin.be te downloaden.

Resultaten online bevraging

Deze maand kon je onze online bevraging invullen (‘Steunpunt Jeugdhulp wil iets weten’). Bedankt aan zij die dit deden.
De resultaten in 4 bullets:

  • Kennisplein.be is nog niet bij iedereen gekend, maar wie al een kijkje ging nemen vindt het uitnodigend, overzichtelijk, een website met potentieel 
  • Hulpverleners die al beroep deden op onze juridische ondersteuning zijn zeer positief over de snelheid en inhoud van de antwoorden
  • Welke nieuwe thema’s zouden we nog eens moeten aanpakken: hulpverlening na 18 jaar, (seksueel) grensoverschrijdend gedrag, online hulpverlening en ICT, kwaliteitszorg en zelfevaluatie, netwerken betrekken en community building, basisopleiding voor contactpersoon/aanmelders, beginnende hulpverleners ...
  • Welke ervaring met SJH zijn het meest bijgebleven: Binc ondersteuning, de juridische ondersteuning, de werkgroep cliëntenfeedback, de thematische info op onze website

Hier kunnen wij mee leven.


Druk deze pagina af
Verstuur deze pagina