Steunpunt Jeugdhulp
nog niet geregistreerd? - wachtwoord vergeten?

Zoeken | sitemap

Nieuwsbrief | schrijf uit

Lees alles over het
nieuwe registratiesysteem
 

Registreer in BINC

Registreer in Binc-HCA

Het kind van de rekening, Cahiers schuldenlast deel 1

Yvette Desmet  (2013)
Uitgeverij: Politeia NV

Het kind van de rekening, Cahiers schuldenlast deel 1

Het Vlaams Centrum Schuldbemiddeling lanceert een reeks van nieuwe publicaties i.s.m. uitgeverij Politeia: de Cahiers Schuldenlast. Het eerste cahier in de reeks vraagt aandacht voor de bijzonder moeilijke situatie van kinderen die opgroeien in een gezin met schuldenlast.

‘Het kind van de rekening’ bestaat uit twee delen: enerzijds is er een schets van het leven van de tienjarige Lars, gebaseerd op ware feiten; anderzijds is er een methodologisch deel, waarin begrippen en vaardigheden uit de contextuele hulpverlening worden gelinkt aan het verhaal van Lars.

In de publicatie wordt benadrukt hoe cruciaal het is het kind te betrekken bij het parcours van de hulpverlening – een traject dat zich vaak over een lange periode uitstrekt als het om schuldhulpverlening gaat. Het in kaart brengen van de volledige familiecontext van het kind door het opstellen van een genogram is daarbij een allereerste stap. Verder wordt toegelicht aan de hand van het verhaal welke belangrijke rol loyauteiten, destructief recht en parentificatie spelen. Ook is er aandacht voor de grondhouding van de schuldhulpverlener, met name meerzijdige partijdigheid en verbindende vraagstelling.

Auteur Yvette Desmet put uit haar jarenlange ervaring als hulpverlener met gezinnen die kampen met schuldoverlast. Ze gaf ook heel wat opleidingen aan hulpverleners die met deze doelgroepen werken. Het resultaat is een beklijvend en tegelijk realistisch verhaal dat talrijke aanknopingspunten biedt om het beste uit de contextuele hulpverlening toe te passen op wat te vaak als een technische kwestie wordt aanzien.

<< Terug