Steunpunt Jeugdhulp
nog niet geregistreerd? - wachtwoord vergeten?

Zoeken | sitemap

Nieuwsbrief | schrijf uit

Lees alles over het
nieuwe registratiesysteem
 

Registreer in BINC

Registreer in Binc-HCA

Brieven uit Brussel. Jongeren aan het woord.

Bleri Lleshi (red.)  (2013)
Uitgeverij: Epo

Brieven uit Brussel. Jongeren aan het woord.

Brusselse jongeren worden vaak geassocieerd met problemen en criminaliteit. De beeldvorming uit de media leidt vaak tot een negatief beeld van deze jongeren. Er wordt veel gepraat over deze jongeren, maar jongeren zelf komen zo goed als nooit aan het woord. Bleri Lleshi, jongerenwerker en politiek filosoof, startte ‘Brieven uit Brussel’ op zijn blog om ook de andere kant van het verhaal te laten zien. Deze brieven zijn uiteindelijk gebundeld in het boek ‘Brieven uit Brussel’.

Jongeren vertellen over zichzelf, leeftijdsgenoten en hun stad. Stereotypes, vooroordelen, de uitdagingen van een diverse samenleving, problemen als armoede en dakloosheid, maar ook aanzetten tot hoe het anders kan in het onderwijs of hoe de solidariteit in de stad gedeeld kan worden met anderen.

Zo vertelt Yuri De Belder, 23 jaar, over zijn vriend ‘Ismaël, de Ivoriaan’:
“Ismaël heeft mij veel geleerd en kan jullie ook veel leren. Over vriendschap, vrijgevigheid, multiculturalisme, de Afrikaanse keuken, maar ook over politiek. Wanneer jullie in Brussel een groep jongeren zien rondhangen, wees verzekerd dat hun politieke discussies van een hoger niveau zijn dan bij de meeste jongeren op de universiteit.”

Christelle Samba, 22 jaar, analyseert in haar brief ‘geïntegreerd ondanks mezelf’ op rake wijze de maatschappelijke verwachtingen ten aanzien van immigranten: 
“Wat verwacht men eigenlijk van immigranten? Ze komen aan in Brussel, spreken daar Frans, verhuizen naar Vlaanderen voor werk en vanaf het moment dat ze voet zetten op Nederlandstalig grondgebied moet die taal hen uit de mond vloeien. Dat is gewoon niet mogelijk”.

De jongeren gaan in op thema’s van alle dag en geven ‘no nonsens’ analyses en verwachtingen. De brieven uit Brussel zijn kleine parels uit de stad en lees je in één keer uit. Meer brieven vind je op de blog van Bleri Lleshi.

<< Terug