Steunpunt Jeugdhulp
nog niet geregistreerd? - wachtwoord vergeten?

Zoeken | sitemap

Nieuwsbrief | schrijf uit

Lees alles over het
nieuwe registratiesysteem
 

Registreer in BINC

Registreer in Binc-HCA

Empowerment van de context

Kim De Corte, Sarah Bal, Inge Antrop, Elfi Van den haute  (2012)
Uitgeverij: Garant

Empowerment van de context

In de geestelijke gezondheidszorg is er een groeiende tendens om meer empowerend te werken. ‘Empowerment’ belichaamt het proces waarbij cliënten vanuit hun eigen kracht vorm en inhoud aan hun leven geven. Helaas blijkt het vaak echter een containerbegrip te zijn, waarbij pasklare antwoorden ontbreken op hoe de hulpverlener dit kan implementeren in de klinische praktijk.

Dit boek biedt de nodige handvatten voor hulpverleners om zich empowerend op te stellen, specifiek binnen de jeugdhulpverlening. De centrale vraag is: hoe het netwerk van kinderen of jongeren met moeilijkheden of beperkingen -door psychiatrische stoornissen of psychische problemen- voldoende empowerend kan worden? Hierbij komen zowel de eerste-, tweede- als derdelijnshulpverlening aan bod. Specifieke vormen van hulpverlening, zoals Eigen Kracht Conferenties, non-violent resistance, empowerment en pleegzorg worden uitgediept, evenals de algemene organisatie van de huidige gezondheidszorg (bijdragen van onder meer Dirk Deboutte, Bruno Vanobbergen en Johan Vanderfaeillie).

Het boek wil hulpverleners inspireren om meer empowerend te kijken, denken en handelen. Het is bestemd voor professionals maar ook voor studenten en hun lesgevers.

<< Terug